Meidän sydämmiimme tassutteli 27.3.2010 valkoinenpaimenkoira poika Dhaulagiris`s Yeti aka Jeti. Jeti tuli meille Mäntsälästä Hyvösen Anulta, jonka luona hän otti elämänsä ensiaskeleet.

 

Toisen pienet karvavarpaat <3

 

Jetin lisäksi pentueeseen kuuluu kolme valkkari poikaa ja kaksi tyttöä. Kaikki todella mainioita koiria, joiden seasta omansa löytäminen tuntui aluksi lähes mahdottomalta. Ratkaisevana huomion kiinnittäjänä jetin kohdalla taisi toimia sen lempinimi: purukoira pennulainenJjosta sen miehen kanssa joka meillä asuu, pääteltiin kaverin olevan vilkas ja tarmokas, juuri sellainen sähläri joka meille sopii.

 

 

 Pötkylät koijaamassa kasvattajan luona

 

Kotiin tulo jännitti niin kotiväkeä kuin Jetiäkin, koska oli vaikea arvailla kuinka toinen koiramme, arvonsa tietävä 8 vuotias shetlanninlammaskoiran ja kääpiösnautserin mixi Jesper ottaisi uuden tulokkaan vastaan.

 

 

 Jesse The kuvaajan kauhu

 

Onneksi pelko koirien suhtautumisesta toisiinsa osoittautui vain möröksi meidän mielissämme. Aluksi Jesse kyllä suhtautui Jetiin haukkumalla sen pystyyn ja olemalla hieman päällekäyvä, joten ensimmäinen yö vietettiin pitämällä koirat erillään toisistaan. Seuraavana päivänä päätettiin viedä koirat jäälle kävelemään irrallaan, jolloin koirat saivat tehdä rauhassa tuttavuutta keskenään. Kuinkas kävikään! Meno yltyi jäällä leikiksi ja jännite, joka oli koirien välillä vallinnut oli tipotiessään.

 

 

Alku aika meni pääasiassa nukkuessa, syödessä ja leikkiessä.

 

 

 Tosin lelukorista Jeti siirsi hyvin omatoimisesti kaikki leikit pois ja sinne ängettiin itse köllöttämään ja maistelemaan miltä se rottinkikori näin koiran suuhun maistaa. Hyvät taisi olla flavorit, ainakin korin tämänpäiväisestä ulkonäöstä päätellen.

 

 

 Lelukori?

 

Pentutapaaminen pidettiin kasvattajan luona Mäntsälässä. Siellä riitti vauhtia ja vilinää, kun viisi pientä valkoista temmelsi pihamaalla niin, että kura lensi.

 

Missä ne valkoisetpaimenhuntit on?

 

 

Tapaamisen jälkeen meidän valkoisesta olikin tullut harmaan rusertava paimenhunttiJ Paikalla tapaamisessa oli myös komiaakin komiampi Joke, jota pikku pennulaiset ja omistajat katselivat ihaillen.

 

 

 Joke (Joulumaan UltimaThule Joe)

 

Kolmen kuukauden rokotusten jälkeen avautui sitten mahdollisuus mennä mukaan koiratapahtumiin ja aloittaa ensimmäiset harjoitukset Mikkelin palveluskoirayhdistyksessä. Välissä kävivät omistajatkin ottamassa oppia pk-tottelevaisuudesta Susanna Korrin koulutustilaisuudessa, kun kumpikaan ei ollut aikaisemmin pk touhuja harrastanut. Palveluskoiratoiminnasta innostuneena Jeti onkin jo aloittanut jälkiharjoitukset makkararuudun merkeissä. Tavaroita se myös kanniskelee mielellään ja palauttaa ne suoraan ohjaajalle.

 

 

 

Välillä vähän liiankin innokkaasti, sillä eräällä lenkillä Jeti kävi jostain lähi puskista kaivamassa käytetyn spärdärin, joka sen mielestä oli hieno löytö. Ohjaajan mielestä se oli kaikkea muuta. Agilitykisoissa ollaan myös käyty tuttuja kannustamassa ja samalla hakemassa poltetta päästä tämän hienon lajin pariin.

 

 

Jeti kävi Mesyn järjestämässä mätsärissä mikkelissä, jossa sijoittui hienosti neljänneksi. Kehuja tuli niin hyvästä luonteesta kuin raamikkaista linjoistakin.

 

Match Show Mikkeli

 

Mätsäreistä innostuneena kävimme myös Juvalla pyörähtämässä, jossa päästiin hienosti taas punaisten porukkaan. Siellä saatiin lähes samanlaiset arvostelut kuin Mikkelissäkin, ainoana miinuksena mainittiin kalipeeria liian suuret korvat. Toinenhan vaan kuulostelee maailmata näillä höräreillä paremmin.

 Kellä täällä on hörökorvat?

 

Jyväskylässä oltiin myös mätsäritouhujen parissa, tällä kertaa kuitenkin niin, että koirulaisen esittäjänä toimikin Mikko. Esittäjän vaihdos kannatti sillä Jeti sijoittui hienosti toiseksi ja koira toimi muutoinkin paremmin näissä ohjissa. Toinen ohjaaja kun on niin kova jännittämään näissä touhuissa, että se tuppaa tarttumaan myös koirulaiseen.

 

Pentutreenit aloitettu Tiina Bångin opissa. Hauskinta on, että kurssilla on mukana kaksi muutakin valkoistapaimenta: Demi ja Inka. Bångin Tiina on ollut huisin hyvä TOKO-kouluttaja ja voimmekin suositella häntä Mikkelin seudulla oleville karvaturreille todella lämpimästi

 Inka (Power Dog's Illusia)

, Jeti ja Demi(Scotsfinn aurora) näytelmäharkoissa

 

 

Keväällä 2010 käytiin kasvattajamme Anun järjestämällä viikonlopun mittaisella jälkileirillä. Leirintä paikkana toimi Louhelan leirikeskus, joka sijaitsi kuvankauniilla paikalla Keravanjärven rannalla. Siskot ja veljet olivat kasvaneet paljon sitten viime näkemän ja leirikeskuksen piha oli valtoimenaan valkoista, kun pienet pisti menemään niin, että tanner tömisi. Leirille sisaruksista osallistui: Tora, Väiski, Elli, Fiksu ja Jeti.

 Painiaset

 

Väiski

 

Paikalla olivat tietysti myös kuria pitämässä Luna-äiskä ja Tinka-täti.

 

Tinka-täti (Power Dog's Highway to Hell)

vahtii kakaroita

 

Jottei touhu olisi mennyt ihan suvun kanssa juhlimiseksi osallistui leiriin mukaan myös seuraavat valkoiset: Taiga (Moonscape´s Moment of Magic)&Velmu, Puuha Pete ja Joke.

Velmu(Moonscape´s Voice of the Wolf),  BlingBling kaulapannassaan:)

 

Esimerkkiä hienosta jäljestyksestä myös nähtiin leiriin osallistuvalta suur-snautseri Kaisalta. Leiri sujui todella loistavassa kelissä jäljestyksen alkeiden, tottiksen ja esine etsinnän merkeissä .

Jälkeä etsimässä

 

Vapaa-aikaa vietettiin saunoen, uiden sekä grillaten mitä parhaimmassa seurassa. Leiri oli mitä mainioin ja siitä saatiin niin hyvät opit, kuin kauhia into jäljestys harrastuksen pariin.

Joke the vesipeto

 

Kesäkuussa eksyttiin kokeilemaan Jetin kanssa omalla porukalla viestiä. Omistajat eivät tienneet edes tämmöisen lajin olemassa olosta, ennen jyväskylän mätsäri reissua, jossa eräs valkkarin omistaja kertoi harrastavansa koiransa kanssa kyseistä toimintaa. Se kuullosti niin hauskalle, että olihan sitä pakko kokeilla!Ensimmäiset treenit mentiin näköetäisyydellä ja pikku hiljaa alettiin matkaa kasvattamaan. Viesti onkin Jetin yksi suosikki harrastuksista. Suap painella pitkin pöpeliköitä ja aina, kun pääsee perille on oma ihminen vastassa herkkujen kera. Jetille tuntuu ne herkut kuitenkin olevan se toissijainen asia, sillä hälle on tärkeämpää löytää se oman porukan jäsen. Jälki osuuskaan ei ole tuottanut minkäänmoisia ongelmia, vaan aina on karkuun pinkaissut "lähettäjä"löytynyt helposti.

 

 

Kesä on ollut hurjan kuuma. Niinpä sitä ollaan päivälenkit vaihdettu ihan kokonaan uimapuuhiin. Yleiset rannat on pistetty boikottiin ja askeleet ovat kääntyneet lähi lammen rannoille, jossa on tilaa myös yhden Jetiläisen polskia
 

Haku treenit aloitettiin Jetin kanssa heinäkuussa 2010. Ensimmäiset kerrat ohjaaja kävi opettelemassa hakuilua ilman koiraa katsojan ja alueen tallaajan roolissa. Ensimmäisillä kerroillaan Jetiä jänskättivät suunnattomasti metsässä olevat vieraat ihmiset ja niin meidän hakuilut aloitettiin makkararingin merkeissä. "Ukkojen" etsintää otettiin vain niiden ihmisten kanssa, joita Jeti ei enää jännittänyt. Jeti on myös aina treeneissä mukana polkemassa aluetta, jolloin se saa risteillä muiden luona herkkuja hakemassa. Tällä tavoin ollaan pyritty varmistamaan koiran luottamusta vieraita ihmisiä kohtaan.

 

Tokosta innostuneena Jeti on käynyt Tiina Bångin opissa myös Tokon jatkokurssin. PK Tottista on myös harkkailtu mikkelin palveluskoirayhdistyksen joka keskiviikko pitämissä harkoissa. Jälkeä on tehty omalla porukalla pellolle ja uusia oppeja on käyty hakemassa jälkikonkari Sanna-Mari Hurrilta. Omistajat ovat myös osallistuneet talkoolaisiksi hakukokeisiin. Ensimmäisissä seuramme hakukokeissa olimme mukana henkilöryhmässä ja metsään päästiin muutaman koirakon mukaan myös seuraamaan tositoimia. Toisissa kisoissa oltiin henkilöryhmässä, rakentamassa rataa ja maaliemiehinä. Voinkin suositella talkoolaisen roolia kaikille lajista kiinnostuneille, sillä molemmissa kokeissa oleminen avasi lajia todella paljon.

 

Syyskuussa käytiin SBYn Pohjois-Karjalan alaosaston Mikkelissä  järjestämässä leikkimielisessä koulutuspäivässä, jossa maalimiehinä toimivat koulutusmaalimies Heikki Saranpää ja maalimiesoppilas Kari Laukka. Tarkoituksena oli, että koiran voi viedä maalimiehen leikitettäväksi, ottaa ihan totiset puruharjoitukset tai vain kysyä koiran käyttäytymistä koskeviin asioihin neuvoa.

 Maalimies leikittää

 

Jetin kanssa haluttiin lähteä kokeilemaan nimenomaan leikittämistä maalimiehen kanssa ja samalla haluttiin nähdä mitä viettejä koirasta löytyy. Maalímiehen kanssa sitten leikittiinkin ihan kohtalaisen hyvin, mutta ylätykseksemme saimme huomata, että puollustusvietti oli Jetillä selvästi korkeampi kuin saalistusvietti. 

Maalimies lähestyy uhkaavasti koirakkoa

 "Tänne et hiippari tule sitä patukkaas heiluttelemaan!"

 

 1.-3.10.2010 Pidettiin leiri Louhelassa, jossa saatiin jälleen hyviä oppeja niin jäljestä kuin myös tottiksesta. Jetin osalta homma harmillisesti kuitenkin tyssäsi toisena leiripäivänä, jolloin toisen kaveruksen kanssa telmiessä tuli vasempaan takajalkaan ilmeisesti lihasrevähdys.Kerettiin kuitenkin ottaa muutamat jäljet sekä opiskella koiranhierontaa.

Kakaralauma

 

 Luna(Moonscape's Love Of My Life)

 

Niro

 

Velmu&Riikka

 

Väiski

 

Seuraamis harkkarit TOKO ohjaajan kanssa

 

Puuhis (Power dog's High Hope)

 

Patukanveto kilpailut

 

Seuraavalla viikolla molemmat jalat kuvattiin sekä tehtiin vasempaan jalkaan ns.vetolaatikkotesti. Onneksi pelko ristisidevammasta jäi vain puhe asteelle ja jalka parani kolmen viikon levolla, jolloin tehtiin vain lyhyitä ja rauhallisia remmilenkkejä. Jetillä tuli kyllä viikonjälkeen jo mittari täyteen tätä "lepoilua".